zamknij

Pewne zasilanie dla e-zdrowia

http://www.sxc.hu/

TAURON Dystrybucja wybudował specjalne zasilanie dla ogólnopolskiego ośrodka innowacji i transferu technologii w zakresie e-zdrowia we Wrocławiu. Ośrodek ma udostępniać dane medyczne ratujące życie przez 24 godziny na dobę. To stwarza konieczność szczególnych zabezpieczeń sieci elektroenergetycznej, aby w razie awarii nie nastąpiła przerwa w dostawie energii elektrycznej.

Spółka zaprojektowała i zbudowała zabezpieczenia, które zapewniają ośrodkowi pewność zasilania. W obiekcie zostało zaplanowanych aż osiem generatorów prądu. Ich docelowa moc przyłączeniowa wynosi 10 MW. Z czterech transformatorów podstawowych i czterech rezerwowych uruchomiono właśnie pierwszą parę o mocy 2,5 MW. Pozostała infrastruktura jest obecnie rozbudowywana.

Oprócz zasilania rezerwowego, TAURON Dystrybucja wykonał także całkowicie nowe zasilanie podstawowe w zakresie sieci średniego napięcia. Od stacji transformatorowej do samego obiektu zbudowano dwie linie kablowe o długości ponad 2 kilometrów. Pomimo tego, że inwestycja przebiegała przez tereny zurbanizowane, w tym pod jedną z ważniejszych arterii – wrocławską Aleją Armii Krajowej (pod którą wykonano ponad 50-metrowy przewiert), wszystkie prace udało się wykonać zaledwie w trzy tygodnie.

Głównym zadaniem ośrodka będzie nie tylko magazynowanie i przetwarzanie danych na temat chorób pacjentów, ale również zdalne diagnozowanie w przypadku szpitali, które dysponując odpowiednim sprzętem nie posiadają specjalistów diagnozujących szczególnie trudne przypadki medyczne. Poprzez telekonferencje, zdalne opisywanie badań, takich jak tomografia czy rezonans metodą teleradiologii, będzie można zdalnie konsultować postawione diagnozy.

Ośrodek innowacji i transferu technologii w zakresie e-zdrowia we Wrocławiu został dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Innowacyjna Gospodarka.

ING Życie współorganizatorem plebiscytu nagradzającego najlepsze praktyki w onkologii

http://www.sxc.hu/

Nietolerancja glutenu nie musi być celiakią

Skomentuj